Hoe kan ik tussen de perspectieven schakelen?
Vraag: Ik snap dat ik beter word in wat ik doe als ik vanuit de verschillende perspectieven kijk en werk. Maar hoe kan ik mezelf in de praktijk nu scherp houden en eenvoudig tussen de perspectieven schakelen?
Deze vraag krijg ik regelmatig en ik zal hem hier beantwoorden door 3 fasen te benoemen:
Fase 1:
De eerste fase gaat over bewustwording. En dat werkt het meest eenvoudig door terug te kijken op verschillende situaties en vragen die je voorbij krijgt. Maak daarom een aantal momenten vrij in je agenda om terug te kijken naar wat er de afgelopen tijd voorbij is gekomen en hoe je daar vanuit de verschillende perspectieven naar kunt kijken.
Doel van deze fase is het herkennen van de verschillende perspectieven en het inzicht dat het je kan geven. Hoe vaker je hier tijd voor neemt, hoe sneller je in nieuwe situaties de perspectieven aan kunt nemen.
Fase 2:
Tijdens je werk (of tijdens een bespreking) schakelen tussen perspectieven. Je kunt hiervoor gebruik maken van de volgende hulpvragen:
- Rood perspectief:
- Wat moet ik doen om mijn targets te halen?
- Kan ik dit op een slimmere manier doen? Slimmer betekent: in minder tijd, met minder kosten en/of met meer output.
- Groen perspectief:
- Gaat dit ons helpen om ons doel te bereiken?
- Of kan ik andere activiteiten ondernemen die ons sneller naar ons doel brengen?
- Blauw perspectief:
- Wat is hier nu echt aan de hand?
- Stellen we onszelf wel de juiste doelen?
- Maken deze doelen dat we op langere termijn dichter bij onze Missie/Visie/Positionering komen?
- En zijn die Missie/Visie/Positionering nog wel reëel in de wereld om ons heen?
Je kunt jezelf scherp houden op deze hulpvragen door bijvoorbeeld de GRATIS poster uit te printen en zichtbaar bij je werkplek op te hangen.
Fase 3:
Anderen uitnodigen mee te gaan in het kijken vanuit verschillende perspectieven. Hierdoor wordt jouw IMPACT als professional groter.
Eigenlijk kun je hierbij dezelfde hulpvragen gebruiken, alleen stel je ze dan in een groep met de uitnodiging om mee te denken. Zoals je de bovenstaande ‘groene’ vragen bijvoorbeeld op de volgende manier kunt ‘vertalen”:
- Wat denk je, als we dit nu af hebben in hoeverre hebben we dan een grote stap gemaakt in wat we als organisatie willen bereiken?
- Als we nu de mogelijkheid zouden krijgen om het nog net anders te doen, wat zouden we dan kunnen veranderen om meer effect te bereiken?
- Als dit de organisatie niet echt verder helpt, wat kunnen we dan verder nog doen om wel het doel te bereiken?
Krachtige groet,
Marischka
No comments yet.